ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ΕΕΔΑ αποτελεί το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις Αρχές των Παρισίων, των Ηνωμένων Εθνών.

ΝΕΑ

Παρατηρήσεις επί των άρθρων 18, 21 και 22 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις" (Αντιρρησίες Συνείδησης)

 


8ο Σεμινάριο ΕΕΔΑ:

«Αστυνομία, βία και ανθρώπινα δικαιώματα»

Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος της ΕΕΔΑ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 18.00 – 20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣΑ

 


 

Η Μαρία Γαβουνέλη νέα Πρόεδρος της ΕΕΔΑ

Αντιπρόεδροι οι δικηγόροι Γιάννης Ιωαννίδης και Έλλη Βαρχαλαμά

 

 

 

 


Διεθνής Συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών στο νόμο και στην πράξη

 

 


 Ανακοίνωση παραίτησης του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ. Γεώργιου Σταυρόπουλου

 


Συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής (2.4.2019) με θέμα ημερήσιας διάταξης Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις». Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Γεώργιος Σταυρόπουλος και η Α' Αντιπρόεδρος κα Μαρία Γαβουνέλη. Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ


Ανακοίνωση της ΕΕΔΑ για την εκλογή του Έλληνα Δικαστή Καθηγητή Λίνου - Αλέξανδρου Σισιλιάνου στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 


7ο Σεμινάριο ΕΕΔΑ:

«Όψεις προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων:

-Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας ελλήνων εκλογέων

-Γενικές αρχές καλής διενέργειας δημοψηφισμάτων»

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, 18.00 – 20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣΑ

 


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΑΆμεση απόσυρση των διατάξεων που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ (28.3.2019)


Επετειακή Εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες ''Λιτότητα και Κοινωνικά Δικαιώματα''. Μεταξύ των ομιλητών ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ.Γεώργιος Σταυρόπουλος. Παρακολουθήστε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε από την Τηλεόραση της Βουλής: ΜΕΡΟΣ Α - ΜΕΡΟΣ Β - ΜΕΡΟΣ Γ 
 
 
Τα βασικά σημεία της Ετήσιας Έκθεσης (2017) της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρουσίασαν στη Βουλή την Τετάρτη 20.3.2019 ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ.Γεώργιος Σταυρόπουλος και η Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ κα Μαρία Γαβουνέλη, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση:
 
 

Πρόσκληση για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης στον τομέα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες και είναι μη αμειβόμενη. Οι ασκούμενοι ασχολούνται τόσο με τη διοικητική όσο και με την επιστημονική διεκπεραίωση των θεμάτων της ΕΕΔΑ. Για το τρέχον διάστημα, η ΕΕΔΑ απευθύνει πρόσκληση σε απόφοιτους Νομικής και Μεταπτυχιακούς φοιτητές με καλή γνώση Η/Υ και αγγλικής γλώσσας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Την Ετήσια Έκθεσή της για το 2017 παρουσίασε στη Βουλή η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΕΔΑ στη Βουλή για τις ρυθμίσεις του σχεδίου  νόμου του ΥΠΕΣ σε θέματα ιθαγένειας

 


Παρατηρήσεις της ΕΕΔΑ για θέματα ιθαγένειας επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».


Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στην Ετήσια Διάσκεψη 2019 της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (GANHRI), 4-7 Μαρτίου, στην Γενεύη. Την ΕΕΔΑ εκπροσωπεί η Α' Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, Καθ. Μαρία Γαβουνέλη, και η επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ, Κα Εύα Τζαβαλά.


Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στη Νομική Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI), 25-26 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Ιρλανδίας (IHREC). Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησε η επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ, Δρ. Άννα-Ειρήνη Μπάκα.


Η ΕΕΔΑ αναγνωρίζει τη σημασία των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την Αξιολόγηση των Επιπτώσεων στα Δικαιώματα του Ανθρώπου των Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων (14.2.2019)


Η ΕΕΔΑ υιοθετεί τη Διακήρυξη της Μυτιλήνης για την αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των προσώπων που αγνοούνται και απεβίωσαν καθώς και των οικογενειών τους συνεπεία των μεταναστευτικών ταξιδιών


 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Δικηγόρων

Καταπολέμηση των διακρίσεων και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις Γυναίκες Ρομά 

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε δικηγόρους και συνδιοργανώνονται από το JUSTROM, ένα πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:

-Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων (έως 14/2/2019)

-Πρόγραμμα σεμιναρίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

-Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων

-Πρόγραμμα σεμιναρίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ:

-Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων

-Πρόγραμμα σεμιναρίου


 Προτάσεις της ΕΕΔΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (7.2.2019)


Επίδοση της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στον Πρόεδρο της Βουλής

         

Την Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το έτος 2017 επέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ.Γεώργιος Σταυρόπουλος στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Νικόλαο Βούτση, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.

Στην επίδοση της Έκθεσης παραβρέθηκαν η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Συρίγος, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας, Δικαιωμάτων κ. Αφροδίτη Σταμπουλή και η Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ κ. Έλλη Βαρχαλαμά.


   ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 2017

 

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. (13.3.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (5.2.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο της Βουλής (31.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (17.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (16.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (15.1.2019)


 

Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου 

Α΄ Κύκλος Σεμιναρίων ΕΕΔΑ

Πρόσκληση στα Σεμινάρια της ΕΕΔΑ

Πρόγραμμα Σεμιναρίων ΕΕΔΑ

Μάθε για την ΕΕΔΑ

 


  

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων : Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση, 2014

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

 

 

 

Κατάλογος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

(Ενημέρωση Σεπτέμβριος 2018) 

 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 2017

 

  

Για τις Εκθέσεις των Υπουργείων για το έτος 2017 βλ. εδώ

 

  • GR
  • EN

  


Η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικα- στηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

(Ενημέρωση έως Ιανουάριο 2019)


Κατάλογος αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά Ελλάδος

(Ενημέρωση έως Ιανουάριο 2019)


Yποβολή προσφυγής στο ΕΔΔΑ: Πληροφορίες από το Δικαστήριο στα Ελληνικά 


Μεταρρύθμιση ΕΔΔΑ: Συμβολή ΕΔΕΘΑΔ (2014)


ΕΔΔΑ:Αποφάσεις-Θέσεις ΕΕΔΑ


http://www.nchr.gr/images/pdf/nea_epikairothta/ECHR.jpg

H EEΔΑ μεταφράζει στα Ελληνικά Ενημερωτικά Δελτία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Σε συνεργασία με το ΕΔΔΑ, τα Ενημερωτικά Δελτία στα Ελληνικά διατίθενται από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικαστηρίου (Ioύνιος 2016) 

Συνοδευόμενοι ανήλικοι μετανάστες υπό κράτηση

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες υπό κράτηση 

Δουλεία, ειλωτεία και αναγκαστική εργασία

Αντίρρηση Συνείδησης 

Ρητορική Μίσους 

Βία κατά των γυναικών

Μετανάστες υπό κράτηση

Μέτρα Λιτότητας

Εμπορία ανθρώπων

Υποθέσεις «Δουβλίνο»

Δικαιώματα των παιδιών

Ζητήματα ταυτότητας φύλου

Συνδικαλιστική ελευθερία

Joomla templates by Joomlashine