ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ΕΕΔΑ αποτελεί το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις Αρχές των Παρισίων, των Ηνωμένων Εθνών.

ΝΕΑ

Δελτίο Τύπου: Παράταση του χρόνου διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου για το άσυλο ζητά η ΕΕΔΑ

 Επιστολή της Εθνικής Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 


 

1ο Σεμινάριο ΕΕΔΑ:

 «Διακρίσεις στο χώρο εργασίας» 

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 16.00 – 18.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣΑ

Ομιλήτριες: Αμαλία Λεβέντη και Χριστίνα Αγγέλη

Ειδικές Επιστήμονες στον Κύκλο Ίσης Μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη


Η επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ Άννα - Ειρήνη Μπάκα για το θέμα της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων πολιτών. Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Παναγούλη (Παραπολιτικά FM 90,1)


Έναρξη Β' Κύκλου Σεμιναρίων ΕΕΔΑ με θέμα "Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου"

 

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εκπληρώνοντας την αποστολή της να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ σε θέματα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου (άρθρο 1, παρ. 6 (γ) του Ν 2667/1998) και την καλλιέργεια του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος (άρθρο 1, παρ. 6 (γ) του Ν 2667/1998), υπενθυμίζει ότι η εκπαίδευση στα δικαιώματα του ανθρώπου συνιστά από μόνη της θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου και διοργανώνει τον Β΄ Κύκλο Σεμιναρίων, με θέμα:

«Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια καλύπτουν μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων του ανθρώπου και απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό: προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των Σχολών Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών, αλλά και επαγγελματίες δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, υπαλλήλους κ.ά.

Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια θα διεξαχθούν, από τον Οκτώβριο 2019 έως το Μάιο 2020, πάντοτε Δευτέρα, και ώρα 16.00 έως 18.00μμ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Μετά την ολοκλήρωση του Β’ Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε συμμετέχοντες/ουσες  που παρακολούθησαν τουλάχιστον τα δέκα (10) από τα δεκατρία (13) σεμινάρια.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η πρόσκληση των Σεμιναρίων:

Πρόσκληση στο Β' Κύκλο Σεμιναρίων της ΕΕΔΑ

Πρόγραμμα του Β' Κύκλου Σεμιναρίων της ΕΕΔΑ


 Συνέντευξη της Β' Αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ Έλλης Βαρχαλαμά στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5"

 

 


Δήλωση: Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να λάβει επειγόντως τα άμεσα μέτρα που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τους αλλοδαπούς ανήλικους

  


Επείγουσα Δήλωση ΕΕΔΑ σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις συλλογικού εργατικού δικαίου στο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»

 


Δελτίο Τύπου: Συνάντηση της ΕΕΔΑ με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 


Ανακοίνωση: Η ΕΕΔΑ για την ανησυχητική κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τελευταίες εξελίξεις στο άσυλο

 

 

Έκθεση Αναφοράς της ΕΕΔΑ για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό Ζήτημα

Μέρος Α΄: Προσφυγικό 

 


 

 

Συνάντηση του Προεδρείου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με στελέχη της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΕΕΔΑ στην Αθήνα. Από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κ.Fredrik Sundbergεπικεφαλής του Τμήματος της ανωτέρω υπηρεσίας στο οποίο υπάγονται οι ελληνικές υποθέσεις κ.Νίκος Σιταρόπουλος και ο πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. κ.Δημήτρης Καλογήρου που υπηρετεί με απόσπαση στη Μ.Ε.Α. στο Στρασβούργο. Από την ΕΕΔΑ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος κα Μαρία Γαβουνέλη, ο Α΄Αντιπρόεδρος κος Γιάννης Ιωαννίδης,  η Β΄Αντιπρόεδρος κα Έλλη Βαρχαλαμά καθώς και μέλη του επιστημονικού και διοικητικού της προσωπικού. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ που αφορούν την Ελλάδα καθώς και τρέχοντα θέματα σχετικά με το έργο της ΕΕΔΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


 

Δήλωση της ΕΕΔΑ κατά τη διαδικασία εξέτασης της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD)

 


Προκήρυξη θέσης Βοηθού Συντονιστή/στριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.unhcr.org/gr-jobs/ (προθεσμία έως 12 Σεπτεμβρίου 2019)


 Κείμενο παρατηρήσεων της ΕΕΔΑ για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (CRPD)- Υποβολή προς την Επιτροπή της CRPDενόψει της εξέτασης της Έκθεσης της Ελλάδας (βλ. σχετική ανάρτηση και στον ιστότοπο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) 


Δήλωση της ΕΕΔΑ για την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας μεταξύ των βασικών πυλώνων του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης (17.7.2019)


ΕΕΔΑ - Πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (UNCAT) - Υποβολή προς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ σε απάντηση στον Κατάλογο Θεμάτων αναφορικά με την Έκθεση της Ελλάδας (βλ. σχετική ανάρτηση και στον ιστότοπο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

  


Η ΕΕΔΑ συγχαίρει την Καθηγήτρια Ιφιγένεια Καμτσίδου για την εκλογή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT)

 

 

  


 Η ΕΕΔΑ συγχαίρει την Τίνα Σταυρινάκη για την εκλογή της στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (CERD)

    


Η ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2019

  

 


Συνάντηση του νέου Προεδρείου της ΕΕΔΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο

  

 


10ο Σεμινάριο ΕΕΔΑ:

«Οι Εθνικοί Θεσμοί για την προώθηση και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στο πλαίσιο του διεθνούς και περιφερειακού συστήματος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019, 18.00 – 20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣΑ

Ομιλήτριες

Μαρία Γαβουνέλη, Αν.Καθηγήρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΕΕΔΑ

Ρωξάνη Φράγκου, ΔΝ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ

 

 


Η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Μαρία Γαβουνέλη στην Τηλεόραση της Βουλής, στην εκπομπή της δημοσιογράφου Ματρώνης Δικαιάκου για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό

 


 

Η ΕΕΔΑ στη Βουλή για τους αγνοούμενους μετανάστες

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα «Αγνοούμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους. Κάτι περισσότερο από αριθμοί» συμμετείχε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.  Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησε η επιστημονική συνεργάτης Εύα Τζαβαλά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ειδική αναφορά στη "Διακήρυξη της Μυτιλήνης για την αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των προσώπων που αγνοούνται και απεβίωσαν καθώς και των οικογενειών τους συνεπεία των μεταναστευτικών ταξιδιών". Σημειώνεται ότι η ΕΕΔΑ, με απόφαση της Ολομέλειάς της, έχει υιοθετήσει τη Διακήρυξη της Μυτιλήνης από το Φεβρουάριο του 2019. Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία, κατά τη χάραξη πολιτικών σχετικών με τη μετανάστευση και την υιοθέτηση νομοθεσιών για τα δικαιώματα των αλλοδαπών καθώς και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έναντι των αλλοδαπών (νεκρών και αγνοουμένων) και των οικογενειών αυτών, να λάβουν υπόψη τους τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απαριθμούνται αναλυτικά στο κείμενο της Διακήρυξης και συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών, όπως αυτές αποτυπώνονται στα διεθνή συμβατικά κείμενα και έχουν ερμηνευθεί από τα διεθνή και περιφερειακά δικαιοδοτικά όργανα. 


                                                                8ο Σεμινάριο ΕΕΔΑ:

«Αστυνομία, βία και ανθρώπινα δικαιώματα»

Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος της ΕΕΔΑ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 18.00 – 20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΣΑ

 


 Συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής (2.4.2019) με θέμα ημερήσιας διάταξης Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις». Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Γεώργιος Σταυρόπουλος και η Α' Αντιπρόεδρος κα Μαρία Γαβουνέλη. Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΑΆμεση απόσυρση των διατάξεων που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ (28.3.2019)


Τα βασικά σημεία της Ετήσιας Έκθεσης (2017) της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρουσίασαν στη Βουλή την Τετάρτη 20.3.2019 ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ.Γεώργιος Σταυρόπουλος και η Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ κα Μαρία Γαβουνέλη, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση:

 
 

Πρόσκληση για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης στον τομέα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες και είναι μη αμειβόμενη. Οι ασκούμενοι ασχολούνται τόσο με τη διοικητική όσο και με την επιστημονική διεκπεραίωση των θεμάτων της ΕΕΔΑ. Για το τρέχον διάστημα, η ΕΕΔΑ απευθύνει πρόσκληση σε απόφοιτους Νομικής και Μεταπτυχιακούς φοιτητές με καλή γνώση Η/Υ και αγγλικής γλώσσας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στην Ετήσια Διάσκεψη 2019 της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (GANHRI), 4-7 Μαρτίου, στην Γενεύη. Την ΕΕΔΑ εκπροσωπεί η Α' Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, Καθ. Μαρία Γαβουνέλη, και η επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ, Κα Εύα Τζαβαλά.


Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στη Νομική Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI), 25-26 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Ιρλανδίας (IHREC). Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησε η επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ, Δρ. Άννα-Ειρήνη Μπάκα.


Επίδοση της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στον Πρόεδρο της Βουλής

         

Την Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το έτος 2017 επέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ.Γεώργιος Σταυρόπουλος στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Νικόλαο Βούτση, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.

Στην επίδοση της Έκθεσης παραβρέθηκαν η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Συρίγος, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας, Δικαιωμάτων κ. Αφροδίτη Σταμπουλή και η Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ κ. Έλλη Βαρχαλαμά.


   ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 2017

 

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. (13.3.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (5.2.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο της Βουλής (31.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (17.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (16.1.2019)

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (15.1.2019)

 

Μάθε για την ΕΕΔΑ

 


  

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων εναντίον των Μουσουλμάνων : Η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας μέσα από την εκπαίδευση, 2014

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

 

 

 Κατάλογος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

(Ενημέρωση Απρίλιος 2019) 

 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 2017

 

  

Για τις Εκθέσεις των Υπουργείων για το έτος 2017 βλ. εδώ


 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑϊΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΔΕΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

  • GR
  • EN

  


Η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικα- στηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

(Ενημέρωση έως Απρίλιο 2019)


Κατάλογος αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά Ελλάδος

(Ενημέρωση έως Απρίλιο 2019)


Yποβολή προσφυγής στο ΕΔΔΑ: Πληροφορίες από το Δικαστήριο στα Ελληνικά 


Μεταρρύθμιση ΕΔΔΑ: Συμβολή ΕΔΕΘΑΔ (2014)


ΕΔΔΑ:Αποφάσεις-Θέσεις ΕΕΔΑ


http://www.nchr.gr/images/pdf/nea_epikairothta/ECHR.jpg

H EEΔΑ μεταφράζει στα Ελληνικά Ενημερωτικά Δελτία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Σε συνεργασία με το ΕΔΔΑ, τα Ενημερωτικά Δελτία στα Ελληνικά διατίθενται από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικαστηρίου (Ioύνιος 2016) 

Συνοδευόμενοι ανήλικοι μετανάστες υπό κράτηση

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες υπό κράτηση 

Δουλεία, ειλωτεία και αναγκαστική εργασία

Αντίρρηση Συνείδησης 

Ρητορική Μίσους 

Βία κατά των γυναικών

Μετανάστες υπό κράτηση

Μέτρα Λιτότητας

Εμπορία ανθρώπων

Υποθέσεις «Δουβλίνο»

Δικαιώματα των παιδιών

Ζητήματα ταυτότητας φύλου

Συνδικαλιστική ελευθερία

Joomla templates by Joomlashine