ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968, στην Αθήνα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ. , στο Παρίσι. Το 1998, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, στο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ, από τον Μάρτιο του 2004 έως το και χειμερινό εξάμηνο του 2018 δίδαξε Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως επίκουρος καθηγητής (2003) και αναπληρωτής καθηγητής (2009). Τον Σεπτέμβριο του 2017 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο εκτείνεται στην αρχαία ελληνική, νεότερη και σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία, καθώς και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ο Πολίτης». Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αξιολογικά» και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης ως αρθογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας Η Αυγή. Έχει συγγράψει τις εξής αυτοτελείς μονογραφίες:
Le conflit de la modernite: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Septentrion Presses Universitaires, Villeneuve d’ Asq, 2001, σελ. 260.
Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας»,  Αθήνα 2003, σελ. 210.
Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία, Πόλις, Αθήνα 2008, σελ. 244.
Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη, Πόλις, Αθήνα 2016, σελ. 225.
Η πολιτική στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα, Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 2016, σελ. 379.

Copyright © 2020 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.