Δημοσίευση Οδηγού του FRA για τη Διερεύνηση Καταγγελιών Κακομεταχείρισης στα σύνορα της Ε.Ε.

Εξώφυλλο του οδηγού του FRA

Στις 30 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) δημοσίευσε τον Οδηγό για τη Διερεύνηση Καταγγελιών Κακομεταχείρισης στα Σύνορα της Ε.Ε. Ο Οδηγός κάνει ειδική αναφορά στη λειτουργία του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών της ΕΕΔΑ ως μια υποσχόμενη πρακτική για τη συλλογή μαρτυριών απευθείας από τα φερόμενα θύματα, με σκοπό την καλύτερη τεκμηρίωση των αναφορών.

Στον Οδηγό, ο Οργανισμός διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποιούν αναφορές για σοβαρές, επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων που φέρεται να συμβαίνουν κατά την αστυνόμευση των συνόρων, αναφορές οι οποίες σε σημαντικό αριθμό φαίνονται αξιόπιστες, πολλά περιστατικά μένουν χωρίς διερεύνηση. Όταν δε ξεκινούν ποινικές έρευνες, αυτές συχνά κλείνουν σε προδικαστικό στάδιο.

Ο χαμηλός αριθμός των ερευνών, παρά τον υψηλό αριθμό αξιόπιστων καταγγελιών, δημιουργεί αρνητική εικόνα για τη λειτουργία των αρχών προστασίας των συνόρων, υπονομεύοντας έτσι τα υψηλά επαγγελματικά πρότυπα που εφαρμόζουν στο έργο τους. Ειλικρινείς προσπάθειες για την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση κάθε καταγγελίας θα παρείχαν όχι μόνο δικαιοσύνη στα θύματα, αλλά και προστασία στο προσωπικό διαχείρισης συνόρων από ψευδείς κατηγορίες.

Στον Οδηγό περιέχονται 10 σημεία/συστάσεις προς τις Δικαστικές Αρχές και τα πειθαρχικά όργανα των κρατών – μελών που έχουν την αρμοδιότητα να διεξάγουν τις έρευνες για τις καταγγελίες αυτές.

Δείτε εδώ τον Οδηγό του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) για τη Διερεύνηση Καταγγελιών Κακομεταχείρισης στα Σύνορα της Ε.Ε. 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Μηχανισμό Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.