Ρατσισμός και Πανδημία: η Νέα Καθημερινότητα και ο Θεσμικός Αντίκτυπος. Συνέντευξη τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Την Πέμπτη, 22 Απριλίου στις 11.00 π.μ., το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε μέσω διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο από τα μέλη του Δικτύου κατά τη διάρκεια του 2020, μιας ιδιαίτερης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε τον χάρτη της ρατσιστικής βίας στη χώρα, μαζί με άλλες προκλήσεις και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το περσινό έτος.
Η Έκθεση του 2020 αποτελεί τη δέκατη κατά σειρά ετήσια έκθεση που δημοσιεύει το Δίκτυο, από την ίδρυσή του το 2011, αποτυπώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις του τοπίου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.
Την εκδήλωσε χαιρέτισαν ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόεδρος του Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, η Mireille Girard, Αντιπρόσωπος (a.i.) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) και η καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης παρουσίασε η Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου, Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, ενώ ακολούθησε συζήτηση, πάνω στη θεματική Ρατσισμός και Πανδημία: η Νέα Καθημερινότητα και ο Θεσμικός Αντίκτυπος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μελών του Δικτύου:
1. Μοχτάρ Ρεζάι, Πρόεδρος της κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα, μέλος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών
2. Ευγενία Κουνιάκη, Δικηγόρος, HumanRights360
3. Έφη Λατσούδη, Κοινωνική Επιστήμονας, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
4. Άννα Απέργη, Διευθύντρια/Υπεύθυνη Ενδυνάμωσης Τρανς & ΛΟΑΤΚΙ Προσώπων, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
5. Ναθαναήλ Λινάρδης, Υπεύθυνος Έργου Πες το σ εμάς, Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
 
Τη διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά.
 
Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: 
 
 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.