Η ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021

Η ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ως το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), τονίζει την ανάγκη για τον απαρέγκλιτο σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, αποδίδοντας ύψιστη σημασία στην αποτελεσματική προστασία τους και στην έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες και στις κοινότητες που τους υποδέχονται.

Όπως υπογράμμισε η ΕΕΔΑ στην Έκθεση Αναφοράς της για το Προσφυγικό Ζήτημα (Μέρος Β’, Σεπτέμβριος 2020), η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της ένταξης των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες, διαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας μια σταθερή μακροπρόθεσμη πολιτική ένταξης, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό που καταφθάνει στην Ελλάδα και επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα.

Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να θεσπίσει και να εφαρμόσει θετικά μέτρα για τη διευκόλυνση πρόσβασης των αιτούντων διεθνή προστασία στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία, με γνώμονα την πρώιμη ένταξη αυτών στις κοινωνίες υποδοχής και με σεβασμό στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου. Καλεί επίσης την Πολιτεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία έναντι των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να έχουν οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας πραγματικές πιθανότητες ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στo Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI) η ΕΕΔΑ από το 2019 συμμετέχει στο project του ENNHRI για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα. Τον Μάρτιο του 2021 δόθηκε στη δημοσιότητα το  Κείμενο Γνώμης του ENNHRI για τους Ανεξάρτητους Μηχανισμούς Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθεί μια συγκριτική περιφερειακή Έκθεση του Δικτύου με θέμα την παρακολούθηση, αναφορά και προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα. Η ΕΕΔΑ συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στη σύνταξη και των δύο παραπάνω κειμένων του ENNHRI.

 

  • Στις θέσεις της ΕΕΔΑ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θα αναφερθεί η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κα Μαρία Γαβουνέλη στην Ετήσια Διάλεξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα "Η μεταναστευτική κρίση και οι επιπτώσεις της για την Ευρώπη" που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 22 Ιουνίου (00 - 16.30 ώρα Ελλάδας). Η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ θα συνομιλήσει με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότη Μηταράκη, απαντώντας στις θέσεις του Υπουργείου και επισημαίνοντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.lse.ac.uk/Events/2021/06/202106221300/migration?fbclid=IwAR3_2HVQA71Euc3Frl7vphOGu0v_JFdkfeV1UlBu8G4jIYrvZUSFjXXlZMo

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.