ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ: Άνθρωποι της τέχνης και του αθλητισμού ενώνουν τη φωνή τους με την ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

10 Δεκεμβρίου 1948: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα σημαντικό κείμενο του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους ανθρώπους, παντού στον κόσμο. Εγγυάται τα δικαιώματά μας χωρίς διάκριση λόγω εθνικότητας, τόπου διαμονής, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι η Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί το πλέον μεταφρασμένο κείμενο στον κόσμο, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη σε πολλούς ανθρώπους.

10 Δεκεμβρίου 2021: Για μια ακόμη χρονιά τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως αφορμή για να αναλογιστούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση για εκείνα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που επέλεξαν τα Ηνωμένα Έθνη «Όλοι Άνθρωποι – Όλοι Ίσοι/All Human – All Equal» είναι συνυφασμένο με την Ισότητα και το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Οι αρχές της ισότητας, της συμπερίληψης και της μη διάκρισης διατρέχουν οριζόντια το Δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο. Υπό το πρίσμα αυτό, η υλοποίηση της Ατζέντας του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά και όλες οι πολιτικές και οι νομοθεσίες,  είναι αναγκαίο να ακολουθούν μια προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική προς τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Για τη φετινή χρονιά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), επέλεξε έναν ξεχωριστό τρόπο να τιμήσει τη σημαντική αυτή Ημέρα. Απεύθυνε κάλεσμα σε ανθρώπους από το χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ενώσουν τη φωνή τους αφιλοκερδώς με την Εθνική Επιτροπή και να στείλουν ένα σύντομο βίντεο, επιλέγοντας να διαβάσουν ένα από τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ισότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ουσιαστική.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, η ΕΕΔΑ, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ιστότοπό της, θα δώσει στη δημοσιότητα τα μηνύματα των ανθρώπων αυτών, που τίμησαν ολόψυχα τη φετινή Ημέρα, θυμίζοντας ότι ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου για όλες και για όλους συνεχίζεται και είναι διαρκής.

 

ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

 

Δείτε τα βίντεο με τα μηνύματα των ανθρώπων της τέχνης και του αθλητισμού για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.