STAND UP "Στεκόμαστε ενάντια στο μίσος, τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία στην ΕΕ"

Λογότυπο ευρωπαϊκού προγράμματος STAND UP (πολύχρωμος κύκλος με πολύχρωμο αστέρι στη μέση)

Από τον Ιανουάριο του 2022 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συμμετέχει ως εταίρος στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα STAND UP "Στεκόμαστε ενάντια στο μίσος, τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία στην ΕΕ".

Το έργο Stand Up στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου συνεργασίας πολλαπλών φορέων υπό την καθοδήγηση της δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος μίσους.

 

Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:

1. Ενίσχυση της συνεργασίας πολλών φορέων για την καταπολέμηση του εγκλήματος μίσους με τη θέσπιση εναρμονισμένων ορισμών του εγκλήματος μίσους, ενσωματωμένοι σε ένα πλαίσιο σχεδίου συνεργασίας

2. Τυποποίηση των διαδικασιών αναφοράς μέσω του συν-σχεδιασμού και επικύρωσης εντύπων αναφοράς για υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ΟΚΠ/ΜΚΟ

3. Να εμβαθύνουν την κατανόηση των φαινομένων της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους από τους σχετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων πίσω από αυτά σε τοπικό επίπεδο μέσω ενισχυμένων εργαλείων και δεξιοτήτων παρακολούθησης.

4. Ενίσχυση της υποστήριξης των θυμάτων μέσω της ευαισθητοποίησης και των δεξιοτήτων σχετικά με την «ευαίσθητη έρευνα» και τη δίωξη μέσω των οποίων «τα θύματα αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ευαίσθητο, προσαρμοσμένο, επαγγελματικό και χωρίς διακρίσεις τρόπο».

5. Σχεδιασμός και εφαρμογή εκπαίδευσης για ΟΚΠ, LEA και εισαγγελείς και δικαστές σχετικά με την αναφορά, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την πρόληψη (RIPP) εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων, με παράλληλη υποστήριξη των θυμάτων.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

- Οργάνωση διυπηρεσιακών ομάδων εστίασης για μηχανισμούς παρακολούθησης μίσους με τη συμμετοχή μελών σχετικών ΟΚΠ, εξειδικευμένων δικηγόρων, δικαστών και της τοπικής αστυνομίας

- Διοργάνωση εθνικών διαδικτυακών σεμιναρίων για την προώθηση της υιοθέτησης του μηχανισμού παρακολούθησης μίσους από τις δημόσιες και παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο τα αποτελέσματα μπορούν να υποστηρίξουν το έργο των δημόσιων αρχών και των ΟΚΠ.

- Διεξαγωγή πανευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με τις τρέχουσες διαδικασίες αναφοράς για εγκλήματα μίσους

- Δημιουργία εγχειριδίου υποστήριξης θυμάτων για δημόσιες αρχές (ιδίως για Υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δικαστικά όργανα)

- Σχεδιασμός και υλοποήση προγραμμάτων εκπαίδευσης για ΟΚΠ, LEA, εισαγγελείς και δικαστές σχετικά με την αναφορά, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την πρόληψη (RIPP) εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων, με παράλληλη υποστήριξη θυμάτων

- Δραστηριότητες διάδοσης και δημοσιεύσεις

 

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος: https://stand-up-project.eu/ 

Διαβάστε τα Newsletter του προγράμματος:

1ο Newsletter

2o Newsletter

 

ΦΟΡΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών

Συντονιστής: Εισαγγελία του Trento, Ιταλία

Εταίροι: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα), Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ελλάδα), Fundacion Euroarabe De Altos Estudios FUNDEA (Ισπανία), Εισαγγελία Βενετίας (Ιταλία), Fondazione Agenfor International (Ιταλία),  Association Des Agences De La Democratie Locale - AADL (Γαλλία).

Ημερομηνία έναρξης έργου: 01/2022

Διάρκεια έργου: 24 μήνες

Χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.