Η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων δεν μπορεί να περιμένει! Δελτίο Τύπου της ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μπορούμε να το αλλάξουμε!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων δεν μπορεί να περιμένει

  

 

(video credits: Κ.Σταθιάς/Α.Αθανασόπουλος – NonStop Media)

                                                                                                                                           

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2023

 

Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ενώνει τη φωνή της με τα παιδιά, με την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές.  Η φωνή της γίνονται οι μαθήτριες και οι μαθητές  του Δημοτικού Σχολείου Τολού για την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων και στερεοτύπων.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου σε θέματα ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα χρειαστούν:

  • 286 χρόνια για να καταργηθούν οι νόμοι που εισαγάγουν διακρίσεις και να εξαλειφθεί το υφιστάμενο χάσμα στη νομική προστασία κοριτσιών και γυναικών.
  • 140 χρόνια για να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
  • 40 χρόνια για να αποκατασταθεί η ισότητα των φύλων στα εθνικά κοινοβούλια.

  

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ως ο Εθνικός Θεσμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΘΑΔ), παρακολουθεί στενά από την ίδρυσή της τα ζητήματα ισότητας των φύλων, αποδίδοντας ύψιστη σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η προστασία αυτή περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στην άσκηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους, αλλά και τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων γυναικών, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες Ρομά, οι γυναίκες πρόσφυγες, οι μετανάστριες, οι γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+ και κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η λειτουργία στην πράξη ενός συνεκτικού πλαισίου προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων αποτελεί σταθερό πυλώνα παρακολούθησης και δραστηριοποίησης της ΕΕΔΑ σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο αυτοτελούς Έκθεσης Αναφοράς της για το 2023.

Για την έκθεση αυτή, ως προς τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενημερώθηκε στην πρόσφατη συνάντησή της με την ΕΕΔΑ, η  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (GREVIO).  Η ΕΕΔΑ υπογράμμισε την αξία του πλουραλισμού στη σύνθεση της Ολομέλειάς της για την παρακολούθηση και προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα, καθώς και τα εργαλεία που αναπτύσσει και αξιοποιεί για το σκοπό αυτό (σχολιασμός νομοσχεδίων και σχεδίων δράσης, επιστημονικές εκθέσεις, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα της διοίκησης, εκπαιδευτικές δράσεις, ακροάσεις φορέων, λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισκιάζεται από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας.

Θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας τις δύσκολες αυτές ώρες και ευθύνης για ένα παρόν και μέλλον με ασφάλεια σε κάθε πτυχή της ζωής, η ΕΕΔΑ ενώνει τη φωνή της με τις παιδικές φωνές που τονίζουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε.  Μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, βάζοντας σήμερα τέλος στις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα που τρέφουν τις ανισότητες και κάθε μορφή βίας και κακομεταχείρισης σε βάρος των γυναικών, των κοριτσιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

  

                * Η ΕΕΔΑ ευχαριστεί θερμά τον εκπαιδευτικό Νίκο Γαλάνη, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Τολού και τον Διευθυντή του Σχολείου Κώστα Τοκατλίδη για την εξαιρετική συνεργασία και τη φιλοξενία. Πάνω από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στα υπέροχα παιδιά της Α' Δημοτικού του Σχολείου που με το γέλιο, τη ζωντάνια και το κέφι τους μας χάρισαν μια δημιουργική και αξέχαστη μέρα στην τάξη τους!

 

Το δελτίο Τύπου της ΕΕΔΑ σε pdf

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.