Δημόσια Συζήτηση - Γυναίκες στην πολιτική: κρίνουμε ισότιμα, ψηφίζουμε ισότιμα

Αφίσα της εκδήλωσης

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σας προσκαλούν σε Δημόσια Συζήτηση με θέμα:

«Γυναίκες στην πολιτική: Κρίνουμε ισότιμα, ψηφίζουμε ισότιμα»,
την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00
στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αίθουσα «Γ.Καράντζας», 1ος όροφος

Θα μιλήσουν:


Χαιρετισμός: Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ
Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ
Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ | Πρόεδρος, Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ΕΚΠΑ
Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος, Δις Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας
Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Συνταγματολόγος, πρώην Ευρωβουλευτής
Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος
Ειρήνη Φερέτη, Πρόεδρος, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας – ΣΔΓ


Συντονίζει η δημοσιογράφος Οντίν Λιναρδάτου

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

RSVP: Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας έως τη Δευτέρα 15.5.2023 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


Παρακολουθήστε - Κοινοποιήστε το κεντρικό τηλεοπτικό σπότ της καμπάνιας ευαισθητοποίησης της ΕΕΔΑ για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική: https://youtu.be/Y2FrX9OeNEI

Επισκεφθείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου σε θέματα ισότητας, θα χρειαστούν 40 χρόνια για να αποκατασταθεί η ισότητα των φύλων στα εθνικά κοινοβούλια σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, οι δείκτες της πραγματικής ισότητας εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί: Μόλις 1 στα 5 μέλη του απερχόμενου Κοινοβουλίου και 1 στα 6 μέλη της Κυβέρνησης είναι γυναίκες ενώ μόλις 1 στις 13 Περιφέρειες και 1 στους 18 Δήμους έχουν επικεφαλής γυναίκα. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) κατατάσσει σταθερά την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας τα τελευταία χρόνια, με το γενικό δείκτη προόδου σε θέματα ισότητας φύλων στο 53,4/100 και ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη (28,1/100) στον τομέα της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Παρά την πρόβλεψη του νόμου, εδώ και αρκετά χρόνια, για την εφαρμογή ποσόστωσης στη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση. Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αποτελούν μια πρόκληση για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας - ΣΔΓ ιδρύθηκε το 1920 και είναι η πρώτη αποκλειστικά φεμινιστική οργάνωση στην Ελλάδα με συνεχείς αγώνες για την "κατάκτηση από τις γυναίκες ίσων αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων". Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και σε ηγετικές θέσεις αποτελεί προτεραιότητα στην εκατονταετή και πλέον δράση του ΣΔΓ για την οποία το 2020 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - ΕΕΔΑ είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας και ο εθνικός θεσμός σε θέματα προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει συσταθεί με βάση τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών («Αρχές των Παρισίων») και διέπεται από τον Ν 4780/2021. Σε αυτήν μετέχουν πρόσωπα οριζόμενα από είκοσι φορείς (ανεξάρτητες Αρχές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα).

 

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.