Ο ρόλος των ΕΘΑΔ στην καταγραφή και πρόληψη των εγκλημάτων μίσους: Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εγκληματολογίας

Απόσπασμα από την παρουσίαση των συνεργατών της ΕΕΔΑ στο powerpoint

Στο 23ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εγκληματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία (6-9 Σεπτεμβρίου 2023) συμμετείχε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εκπροσωπούμενη από τις επιστημονικές συνεργάτιδες  Εύα Τζαβαλά, Κατερίνα Χαροκόπου και Αναστασία Χαλκιά. Στην εισήγησή τους οι εκπρόσωποι της ΕΕΔΑ αναφέρθηκαν στους Εθνικούς Θεσμούς για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΘΑΔ) ως βασικούς παράγοντες στην καταγραφή και την πρόληψη εγκλημάτων μίσους.

Από τον Ιανουάριο του 2022 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συμμετέχει ως εταίρος στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα STAND UP "Στεκόμαστε ενάντια στο μίσος, τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία στην ΕΕ".

Το έργο Stand Up στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου συνεργασίας πολλαπλών φορέων υπό την καθοδήγηση της δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος μίσους.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΕΕΔΑ παρέχει μεταξύ άλλων εκπαίδευση σε κρατικούς φορείς σχετικά με το έγκλημα μίσους,  ενώ παράλληλα πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τη χρήση δεδομένων από συστήματα πληροφοριών ανοιχτού κώδικα για την ενίσχυση της παρακολούθησης του φαινομένου του εγκλήματος μίσους.

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.