Επίσκεψη της Υποεπιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και συνάντηση με την ΕΕΔΑ

Αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επισκέφτηκε την ΕΕΔΑ στα γραφεία της την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της εντολής της και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Προεδρείου και των Μελών της ΕΕΔΑ καθώς και με το προσωπικό της ΕΕΔΑ.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εντολή της Υποεπιτροπής καθώς και τη συμβολή της ΕΕΔΑ στα εν λόγω ζητήματα μέσα από το έργο της, καθώς και σχετικές πρωτοβουλίες που η ΕΕΔΑ θα αναλάβει στο άμεσο μέλλον.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Γιάννης Ιωαννίδης (Α’ Αντιπρόεδρος), Έλλη Βαρχαλαμά (Β’ Αντιπρόεδρος), Σπύρος Απέργης (Αν. Προεδρεύων, Τμήμα Εφαρμογής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στους Αλλοδαπούς), Κατερίνα Τρίμμη (Μέλος της ΕΕΔΑ), Εύα Τζαβαλά (Συντονίστρια Επιστημονικού Προσωπικού), Κατερίνα Χαροκόπου (ΔΝ, Επιστημονική Συνεργάτιδα), Χρήστος Τσεβάς (ΔΝ, Επιστημονικός Συνεργάτης), Κατερίνα Πάντου (Προϊσταμένη Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Οργάνωσης), Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου (Βοηθός Συντονίστρια Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας), Ηλίας Τσαμπαρδούκας (Επόπτης Μηχανισμού Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών).

Η Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT) πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 6 έως τις 17 Οκτωβρίου για να αξιολογήσει τα μέτρα που έλαβε το συμβαλλόμενο κράτος για την προστασία των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας από βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η αντιπροσωπεία της SPT επισκέφθηκε φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών και άλλους χώρους στέρησης της ελευθερίας.

Η αντιπροσωπεία της SPT αποτελούνταν από τους κ.κ. Anica TOMSIC Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας (Κροατία), Uju AGOMOH (Νιγηρία), Suzanne JABBOUR (Λίβανος),  Juan Pablo VEGAS (Περού) και συνοδεύονταν από δύο στελέχη του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.