Εκπαιδευτικές δράσεις ΕΕΔΑ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την καταπολέμηση διακρίσεων, ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας
Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως εταίρος του προγράμματος ECOSYSTEM “Strengthening public authorities’ capacity to respond to intersectional discrimination through multi-agency coalitions” (λοιποί εταίροι: Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας) διοργάνωσε με επιτυχία δύο εκπαιδεύσεις εκπαιδευτών (train-the-trainers) στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2025 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.
Οι εκπαιδεύσεις στόχο είχαν την ενίσχυση της ικανότητας των αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στην αναγνώριση των διακρίσεων (άμεσων και έμμεσων), στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών ρατσιστικής βίας και ρατσιστικού λόγου μέσα από τη δημιουργία μηχανισμών παραπομπής και στην ολιστική αντιμετώπιση των περιστατικών με εστίαση στο θύμα και τις ανάγκες του.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε στοχευμένη θεωρητική κατάρτιση για το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο αναφοράς από έγκριτα πρόσωπα του ακαδημαϊκού χώρου, βιωματικές ασκήσεις από έμπειρες ομάδες εκπαιδευτριών και έναν ανοιχτό ασφαλή χώρο για τη διαμοίραση εμπειριών, προκλήσεων και καλών πρακτικών από τα συμμετέχοντα άτομα.
Η ομάδα των εκπαιδευόμενων ατόμων δήλωσε ενθουσιασμένη και απόλυτα ικανοποιημένη από το περιεχόμενο και τη δυναμική του προγράμματος.
Οι εκπαιδεύτριες μας – υψηλών προσόντων και εξειδικευμένες η καθεμιά στον τομέα τους – φρόντισαν να μεταδώσουν γνώση, έμπνευση και πρακτικά εργαλεία που κάνουν τη διαφορά!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις κ.κ. Τίνα Σταυρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Ολλανδίας, Μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη, Ειδική Σύμβουλο/Εκπαιδεύτρια σε θέματα DEI, ΛΟΑΤΚΙ+, Ισότητας Φύλων, ESG & Συμπεριληπτικής Ηγεσίας, Κοινωνικής Βιωσιμότητας στον Επιχειρηματικό Κόσμο και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Δικηγόρο και Ειδική Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ. Επίσης ευχαριστούμε την κ. Μίνα Κοντόλια και τον κ. Κίμωνα Τόλια από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, την κ. Έρρικα Πρεζεράκου, Εντεταλμένη Σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής για θέματα παιδείας και την κ. Χαρά Τσαντίλη από το Δήμο Αθηναίων για τις παρεμβάσεις τους καθώς και όλα τα συμμετέχοντα άτομα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ελληνική Αστυνομία, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Αττικής, την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το ΚΜΟΠ, το Solidarity Now και την ARSIS.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από πλευράς ΕΕΔΑ στις εκπαιδεύσεις συμμετείχαν η Συντονίστρια του Επιστημονικού Προσωπικού κ. Εύα Τζαβαλά, η Ειδική Επιστήμονας κ. Αναστασία Χαλκιά και η Γραμματέας κ. Κατερίνα Πάντου.
#Εκπαίδευση #ΕπαγγελματικήΑνάπτυξη #ΒιωματικήΜάθηση #ΚαλέςΠρακτικές #ΚαταπολέμησηΡατσισμούκαιΜισσαλοδοξίας










