Διήμερο Εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης 2022

Αφίσα για τη Διεθνή Ημέρα Τράνς* Μνήμης 2022

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης, πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά και είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους. Στη χώρα μας, για πρώτη φορά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 2010, έπειτα από πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνας Γαλανού.

Τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς* Προσώπων, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.

Για τη φετινή χρονιά το ΣΥΔ έχει προγραμματίσει διήμερο εκδηλώσεων στην μνήμη των τρανς προσώπων που δολοφονήθηκαν με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.00μμ, θα πραγματοποιηθεί ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Τρανς* Μνήμης, διαδικτυακή ημερίδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Διεθνούς Τρανς Οργάνωσης InternationalTransFund (ITF), ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή αναμετάδοση μέσα από την επίσημη σελίδα του ΣΥΔ στο Facebook. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη. 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.00μμ, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Πορεία Μνήμης με αναμμένα κεριά, με αφετηρία την Πλατεία Ομονοίας και προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων (Σύνταγμα).

 

 Δείτε το Δελτίο Τύπου του ΣΥΔ και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.