"Μια ιστορία δικαιωμάτων" - Ντοκιμαντέρ για τα 25 χρόνια της ΕΕΔΑ και τα 10 χρόνια του ENNHRI

Το 2023 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα,  καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του πρώτου παγκόσμιου κειμένου που αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους ανθρώπους, παντού στον κόσμο. Εγγυάται τα δικαιώματά μας χωρίς διάκριση λόγω εθνικότητας, τόπου διαμονής, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης. 

Η χρονιά αυτή συμπίπτει με δύο ακόμα χρονικά ορόσημα.

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), του ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Εθνικού Θεσμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σύμφωνα με τις αρχές των Παρισίων. Η ΕΕΔΑ, στα 25 αυτά χρόνια, έχει αποκτήσει το δικό της διακριτό στίγμα στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνει και η κρίση διεθνών και εγχώριων οργάνων που συνεργάζονται με την Εθνική Επιτροπή. Άλλωστε, η Διεθνής Επιτροπή Διαπίστευσης των Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών μας απονέμει ήδη από το 2002, κατά τις τακτικές ανά τριετία αξιολογήσεις της, την βαθμίδα Α΄ ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του φορέα.

Επίσης, το 2023, συμπληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI), στην ηγεσία του οποίου η ΕΕΔΑ μετείχε επί σειρά ετών. Η ΕΕΔΑ συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του Δικτύου ενώ στελέχη της μετέχουν στις θεματικές Ομάδες Εργασίας του ENNHRI, έχοντας αναλάβει την Προεδρία στην Ομάδα για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και στην Ομάδα για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Θέλοντας να τιμήσει το τριπλό αυτό χρονικό ορόσημο και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENNHRI Small Grants (SGA-CERV-2023-03) η ΕΕΔΑ προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια ιστορία δικαιωμάτων: 25 χρόνια ΕΕΔΑ – 10 χρόνια ENNHRI» σε συνεργασία με τη διακεκριμένη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου. Το ντοκιμαντέρ θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες και η εκδήλωση παρουσίασής του θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 11 Δεκεμβρίου, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.