Μια ιστορία δικαιωμάτων… Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 25 χρόνια της ΕΕΔΑ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γενικό πλάνο της εκδήλωσης

Σε μια όμορφη εκδήλωση με συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της Πολιτείας, Ανεξάρτητων Αρχών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών,  παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 το ντοκιμαντέρ «Μια ιστορία δικαιωμάτων» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ENNHRI).

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν μαζί με τρέχοντα και πρώην μέλη της Εθνικής Επιτροπής: εκ μέρους του Πρωθυπουργού η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία–Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλής Μοσκώφ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο Υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης Κωνσταντίνος Σολκίδης καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου.

Η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο της Εθνικής Επιτροπής αλλά και στα σημαντικά ορόσημα στην πορεία της ενώ ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ Γιάννης Ιωαννίδης, η Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ Έλλη Βαρχαλαμά και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κωστής Παπαϊωάννου μίλησαν για τα χαρακτηριστικά, που κάνουν την ΕΕΔΑ τον ανεξάρτητο, επιδραστικό θεσμό που είναι σήμερα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ, ενώ η κ. Σοφία Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην εμπειρία της παραγωγής του σε συνεργασία με την ΕΕΔΑ. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτισε την εκδήλωση η Γενική Γραμματέας του ENNHRI Debbie Kohner, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ΕΕΔΑ στην ίδρυση και στο έργο του.  Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του ντοκιμαντέρ "Μια ιστορία δικαιωμάτων: 25 χρόνια ΕΕΔΑ - 10 χρόνια ENNHRI" έγινε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος ENNHRI Small Grants (SGA-CERV-2023-03).

 

Το δελτίο τύπου της ΕΕΔΑ σε αρχείο pdf

 

Παρακολουθήστε το χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέα του ENNHRI Debbie Kohner:

 

  

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μια ιστορία δικαιωμάτων: 25 χρόνια ΕΕΔΑ – 10 χρόνια ENNHRI» που προβλήθηκαν στην εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

 

 Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.