Η ΕΕΔΑ στο 2024 Intensive Summer Course on Refugee and Migration Studies του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard

θερινό σχολείο
Στο πλαίσιο των εργασιών του 2024 Intensive Summer Course on Refugee and Migration Studies που διοργανώνει κάθε χρόνο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Refugee and Migration Studies Hub) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard ( FXB Center for Health and Human Rights και Harvard T.H. Chan School of Public Health), η ΕΕΔΑ πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, εργαστήριο για τη διαχείριση περιστατικών ναυαγίων στη θάλασσα όπου οι συμμετέχοντες/ουσες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα περιστατικά πραγματικής υπόθεσης (ναυάγιο Πύλου) και να αναπτύξουν τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκομένων φορέων (κράτη, διεθνείς οργανισμοί, κοινωνία των πολιτών) σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων. Στις 8 και 9 Ιουλίου 2024, η ΕΕΔΑ συμμετείχε στο NGO fair, καλωσορίζοντας στα γραφεία της συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του προγράμματος που ήθελαν να γνωρίσουν το έργο και τη δράση της Εθνικής Επιτροπής. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων ο ρόλος και το έργο της ΕΕΔΑ ως εθνικού θεσμού για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το εύρος της εντολής της, η συνεργασία με το διεθνές περιβάλλον, οι δράσεις και θέσεις της για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και ιδίως η μεθοδολογία που έχει αναπτύξει για την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας και άτυπων αναγκαστικών επιστροφών.
Στις 9 Ιουλίου, μέλος του επιστημονικού προσωπικού της ΕΕΔΑ, συνόδευσε συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του προγράμματος στη «Mέλισσα», ένα δίκτυο για τις μετανάστριες που ζουν στην Αθήνα, το οποίο στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς τους και να οικοδομήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κοινωνία υποδοχής για την προώθηση της ενδυνάμωσης και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά.
Στις παραπάνω δράσεις η ΕΕΔΑ εκπροσωπήθηκε από την Εύα Τζαβαλά, Συντονίστρια του Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Επιτροπής, τις Επιστημονικές Συνεργάτιδες ΔΝ Κατερίνα Χαροκόπου και Δρ. Αναστασία Χαλκιά, τον Επιστημονικό Συνεργάτη ΔΝ Χρήστο Τσεβά και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας Διονύση Γιακουμέλο. Ευχαριστούμε την ασκούμενη Άρτεμις Γιασημακοπούλου για την υποστήριξη των δράσεων.
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.