Αλεξάνδρα Καραγιάννη

Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη είναι Δικηγόρος και Υπερασπίστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σπούδασε Νομική στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση.
Είναι Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί με πολλούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων και έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πολλούς επαγγελματίες με έμφαση στο αστυνομικό προσωπικό για την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων.
Είναι εκπρόσωπος στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Έχει συμβάλλει μέσα από τη δράση της σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως την πρόσβαση σε διαδικασίες ταυτοποίησης και την πρόσβαση στην δικαιοσύνη.
Είναι συνιδρύτρια της ΜΚΟ ActRom και ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών από το 2019. Αποτελεί την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», όπου κατέχει τη θέση της Ειδικής Γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι θεματικές περιοχές της κύριας ενασχόλησής της είναι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η ενδυνάμωση των νέων και γυναικών Ρομά, η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, η προστασία των ανηλίκων και η καταπολέμηση της ανιθαγένειας και των πολλαπλών διακρίσεων.

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.