Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κανένας εφησυχασμός απέναντι στη ρατσιστική βία - Δελτίο Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Φωτογραφία: Σκιές πάνω σε ψηφιδωτό δάπεδο

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κανένας εφησυχασμός απέναντι στη ρατσιστική βία 

Δελτίο Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

 

Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας υπενθυμίζει τη σημασία της δικαστικής απόφασης που έστειλε ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης και της οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Παράλληλα, το Δίκτυο προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς το modus operandi της οργανωμένης βίας συνεχίζει να πλήττει σοβαρά την κοινωνική συνοχή.

Τον Οκτώβριο του 2020 το Δίκτυο χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση – ορόσημο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως μία απόφαση έμπρακτης θωράκισης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η διά του νόμου αντιμετώπιση των βίαιων, ρατσιστικών ομάδων και του τρόπου δράσης τους (modus operandi) είναι ζήτημα ευρύτερης ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού της νομιμότητας. Για την ίδρυση του δικτύου το 2011, καθοριστικός παράγοντας ήταν σε μεγάλο βαθμό η απόφαση εκπροσώπων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κοινοτήτων των θυμάτων που πλήττονταν από την οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής, να ανταποκριθούν άμεσα και συντονισμένα, με στόχο την τεκμηρίωση της αύξησης των ρατσιστικών επιθέσεων και της οργανωμένης βίας καθώς και τη διεκδίκηση εκείνων των αλλαγών που θα έβαζαν τέλος στο κλίμα ατιμωρησίας που είχε καλλιεργηθεί για μακρά περίοδο.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, όπως παρουσιάστηκε στην ετήσια έκθεσή του για το 2020, το Δίκτυο συνέχισε να καταγράφει τις, αν και μειούμενες από το 2013, ωστόσο υπαρκτές και άκρως ανησυχητικές, επιθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης ή τελούνται από οργανωμένες ομάδες που εμφορούνται από ακροδεξιές ιδέες. Διαπίστωσε δε την όξυνση του φαινομένου εντός του 2020, σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα έτη, κυρίως ως προς τη συχνότητα των οργανωμένων επιθέσεων κατά στοχοποιούμενων ομάδων, όπως πρόσφυγες ή μετανάστες καθώς και υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπό το φως δε των πρόσφατων περιστατικών βίας που έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων και εντός σχολείων, το Δίκτυο υπενθυμίζει τις πάγιες συστάσεις του για την αποτελεσματική πρόληψη απέναντι στη διάδοση ιδεών με μισαλλόδοξο περιεχόμενο, ήδη εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και παραμονής των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αυτή να αποτελεί αντικείμενο μισαλλόδοξης ρητορικής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου καταπολέμησης της ενδοσχολικής ρατσιστικής βίας, με την έμπρακτη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (εκπαιδευτικών, μαθητών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων) αποτελούν μέτρα ουσιαστικά που λειτουργούν αποτρεπτικά στη διάδοση ιδεολογιών διαλυτικών για την κοινωνική ειρήνη και λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών.

Παράλληλα, το Δίκτυο συνεχίζει να καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να απόσχουν από τη ρατσιστική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ρατσιστικές αντιδράσεις. Το Δίκτυο καλεί τις Αρχές να αναπτύξουν άμεσα το αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας που προσφέρει ο νόμος προς κάθε άτομο διαφορετικό και κάθε μέλος κοινότητας που στοχοποιείται από άτομα και ομάδες με ρατσιστικό κίνητρο. Κανένα έγκλημα, υποκινούμενο αποκλειστικά ή σωρευτικά από προκατάληψη, δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο.


Περισσότερες πληροφορίες: Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, 210.7233216, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.