Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2023: 75 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕΔΑ γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της

Αφίσα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2023

Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών παράλληλα με τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην Ελλάδα και 10 χρόνια από την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ENNHRI.

Η Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κατοχυρώνει ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση λόγω εθνικότητας, τόπου διαμονής, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης. Και αυτό σήμερα είναι το στοίχημα για τις δημοκρατικές κοινωνίες του αύριο: Η συμπερίληψη.

Η ΕΕΔΑ ιδρύθηκε με τον Νόμο 2667/1998 κατ’ επιταγή των Ηνωμένων Εθνών για να υπηρετήσει ένα σκοπό: την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα, ως το μόνο συμμετοχικό ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η λειτουργία και αναγνώρισή της σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως τον Εθνικό Θεσμό Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας, της λειτουργικής και οικονομικής αυτοτέλειας, της συμμετοχικής σύνθεσης και της εκλογής της ηγεσίας της, αποτελεί μείζονα εθνική επιλογή της ελληνικής Πολιτείας.

Η ΕΕΔΑ, στα 25 αυτά χρόνια, με συνέπεια και σοβαρότητα εργάζεται άοκνα για να υπηρετήσει την εντολή της. Η Εθνική Επιτροπή είναι ένας πλουραλιστικός εθνικός θεσμός, καθώς στην Ολομέλειά της συμμετέχουν φορείς από το δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, γεφυρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διαδρομή μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών. Με τις δράσεις της σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, έχει αποκτήσει το δικό της διακριτό στίγμα στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πλείστες αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων στα πορίσματα και τις θέσεις της Εθνικής Επιτροπής.  Με την ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός αναγνωρισμένου σημείου αναφοράς ως προς τη συνεπή παρακολούθηση της πορείας έμπρακτης προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα, χτίζοντας  και κυρίως διατηρώντας γέφυρες με διεθνείς οργανισμούς και ομόλογους θεσμούς.

Αποτιμώντας την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 25 χρόνια, διαπιστώνεται  θεσμική βελτίωση στον τομέα της ισότητας των φύλων,, της ορατότητας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως και σημαντική πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κυρίως δημοσίων υπηρεσιών. Αντιθέτως, σε άλλους  τομείς, η αποκατάσταση των συνεπειών των πολλαπλών κρίσεων που δοκίμασαν τη χώρα έχει καθυστερήσει, όπως στην προστασία της εργασίας, την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, της βίας και του ρατσισμού, την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των προσφύγων και των μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας. Παράλληλα, σύγχρονοι παράγοντες όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να έχουν ένα σφοδρό αντίκτυπο στα δικαιώματα όλων.

Η ΕΕΔΑ θα συνεχίσει με συνέπεια, συνέχεια και ευθύνη να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο ως αρωγός της Πολιτείας στην υποχρέωση έμπρακτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην ελληνική επικράτεια, ως βασικού πυλώνα θωράκισης και προόδου της κοινωνίας  απέναντι στις σύγχρονες και πολλαπλές προκλήσεις.  

 

Το δελτίο τύπου της ΕΕΔΑ σε μορφή pdf

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.