H ΕΕΔΑ και 9 ακόμα ΕΘΑΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πρωτοβουλία Omnibus της Ε.Ε. για την επιχειρηματική συμπεριφορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Λογότυπα των 10 ΕΘΑΔ που συνυπογράφουν την επιστολή

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει τη λεγόμενη πρόταση «Omnibus», η οποία θα επανεξετάζει ορισμένες πτυχές των νέων κανονισμών της ΕΕ που ενθαρρύνουν την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕ Ursula von der Leyen, στόχος της νέας πρότασης είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου με την αντιμετώπιση περιττών ή επικαλυπτόμενων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Η πρόταση Omnibus θα επικεντρωθεί στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), στον κανονισμό για την ταξινόμηση και στην οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα (CSDDD).

Σε ανοικτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), μαζί με εννέα ακόμα ευρωπαϊκούς Εθνικούς Θεσμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ), αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της συνοχής της πολιτικής, της συνέπειας και της σαφήνειας των νομικών απαιτήσεων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα για τις εταιρείες. Ωστόσο, τονίζουν ότι η ανακοίνωση της πρότασης Omnibus δημιούργησε αβεβαιότητα σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών:

«Ανησυχούμε ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ευρύτερο περιεχόμενο αυτών των νόμων, τη δυναμική γύρω από την εταιρική βιωσιμότητα και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην ΕΕ και να θέσει ακούσια σε μειονεκτική θέση τις εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά εν αναμονή των νομικών απαιτήσεων», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη του CSRD, του CSDDD και της ταξινομίας της ΕΕ, ως εθνικοί θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων  - ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι κρατικοί φορείς με εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους. Χαιρέτισαν την ηγετική θέση της ΕΕ στην αντιμετώπιση των υπαρξιακών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και στην επένδυση σε μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους:

«Οι πολιτικές και κανονιστικές δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων βιωσιμότητας αποτελούν μια πολυαναμενόμενη απάντηση στις δικαιολογημένες προσδοκίες των κατόχων δικαιωμάτων και άλλων ενδιαφερομένων μερών για αυξημένο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των δημόσιων διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Οι νόμοι αυτοί αποτελούν ήδη έναν συμφωνημένο πολιτικό συμβιβασμό που έχει περάσει από τη νομική διαδικασία στην ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη μεταφέρει τις απαιτήσεις της CSRD στην εθνική τους νομοθεσία, ενώ οι διαδικασίες για τη μεταφορά της CSDDD βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που υπόκεινται στην CSRD έχουν ήδη επενδύσει σημαντικούς πόρους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

«Ζητούμε να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα των μέσων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διευκόλυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής. Προτεραιότητα θα πρέπει τώρα να δοθεί στην ανάπτυξη οδηγιών και άλλων συνοδευτικών μέτρων και κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισημαίνουν οι υπογράφοντες.

Διαβάστε εδώ την επιστολή των 10 Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η ΕΕΔΑ, προς την Πρόεδρο και μέλη της Κομισιόν, σχετικά με την πρωτοβουλία Omnibus.

Η επιστολή υπογράφεται από: 

Το Βελγικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λουξεμβούργου
Το Δανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Φινλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή της Κροατίας
Το Διαμεσολαβητή της Δημοκρατίας της Λετονίας

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.