Η ΕΕΔΑ σε σεμινάριο του ENNHRI για την εκτίμηση επιπτώσεων των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στα θεμελιώδη δικαιώματα

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ENNHRI (European Network of National Human Rights Institutions) διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 με αφορμή τη δημοσίευση της Δήλωσης με τίτλο «Το ENNHRI καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα (FRIAs) βάσει της Πράξης της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Την ΕΕΔΑ εκπροσώπησε ο Ειδικός Επιστήμονας της ΕΕΔΑ, ΔΝ Χρήστος Τσεβάς, ως μέλος της Ομάδας Εργασίας του ENNHRI για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με παρουσίαση συστάσεων της Δήλωσης.
Οι αποτελεσματικές εκτιμήσεις επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μια προσέγγιση βασισμένη στα θεμελιώδη δικαιώματα. Για να επιτευχθεί αυτό, το ENNHRI συνιστά στην Επιτροπή:
- Να συμπεριλάβει ουσιαστική δημόσια διαβούλευση στην ανάπτυξη του υποδείγματος ερωτηματολογίου.
- Να αναπτύξει οδηγίες για τη διεξαγωγή εκτιμήσεων επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα για τη συμπλήρωση και την εφαρμογή του προτύπου ερωτηματολογίου που απαιτείται από την Πράξη για την ΤΝ σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 5.
- Να απαιτήσει από τα άτομα ή τις ομάδες που εκτελούν εκτιμήσεις επιπτώσεις να έχουν εμπειρογνωμοσύνη σχετική με τα θεμελιώδη δικαιώματα ή να ζητούν σχετική βοήθεια.
- Να υπογραμμίσει ότι ο πρωταρχικός σκοπός των εκτιμήσεων επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα θα πρέπει να είναι η πρόληψη παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων.
- Να απαιτήσει η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης να βασίζονται σε πρότυπα δικαιωμάτων του ανθρώπου.
- Να προωθήσει τη συνοχή των πολιτικών με τα υφιστάμενα διεθνή πρότυπα και άλλους κανονισμούς της ΕΕ.
- Να απαιτήσει ουσιαστική διαφάνεια και αποτελεσματική προσφυγή.
- Να προτείνει οι εκτιμήσεις επιπτώσεων να αντιμετωπίζουν βλάβες σε συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο.
- Να απαιτήσει ουσιαστική συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε όλη τη διαδικασία της εκτίμησης επιπτώσεων.
- Να βεβαιώσει ότι η διαδικασία γίνεται κατανοητή ως επαναλαμβανόμενη, καλύπτοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής της τεχνητής νοημοσύνης.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ: