ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Ο Βασίλης A. Πανταζής είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Χαϊδελβέργη, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά.
Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες στρέφονται στην προώθηση της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γυναικών, Μειονοτήτων, Μεταναστών, Προσφύγων, ΑμεΑ, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ, στην καταπολέμηση του ρατσισμού, στην εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων καθώς και σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, με Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα Κέντρα Φιλοξενίας Παιδιών Προσφύγων καθώς και με το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαινομένων ρατσισμού, ως στοιχεία του συνδρόμου της εχθρότητας κατά ομάδων ανθρώπων (μεταναστών, προσφύγων, Ρομά, γυναικών), τα οποία εστιάζουν κυρίως: στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό, στον αντισημιτισμό, στην ισλαμοφοβία, στην ομοφοβία και στον σεξισμό.
Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε βιβλία, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης, έχει δημοσιεύσει (δοκίμια) στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Ημερήσιο Ελληνικό Τύπο, με θέματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, τους μετανάστες, την παγκοσμιοποίηση κ.λ.π.
Είναι κριτής σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Copyright © 2020 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.