Εργαστήριο του έργου EXODUS για την καταπολέμηση των αντισημιτικών εγκλημάτων
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΕΔΑ, ΔΝ, Χρήστος Τσεβάς συμμετείχε στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2025 σε Εργαστήριο του έργου EXODUS στη Θεσσαλονίκη με εισήγηση στην πρώτη συνεδρία σχετικά με την αντισημιτική συμπεριφορά, τους συμβολισμούς και τους δείκτες αντισημιτικής προκατάληψης και με συντονισμό της δεύτερης συνεδρίας σχετικά με την Ευρωπαϊκή διάσταση του αντισημιτισμού. Τονίστηκε ο ρόλος των Εθνικών Θεσμών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δη της ΕΕΔΑ, ως εταίρου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και η σημασία της καταγραφής των σχετικών περιστατικών μέσω και του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να συμβάλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την καταπολέμηση των εγκλημάτων με αντισημιτικά κίνητρα. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των ακόλουθων συνεδριών:
- Αντισημιτική συμπεριφορά, συμβολισμοί και δείκτες αντισημιτικής προκατάληψης.
- Ευρωπαϊκή διάσταση του αντισημιτισμού.
- Ρόλοι και επιχειρησιακές ανάγκες των εμπλεκόμενων φορέων.
- Εκπαιδευτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους.
Το εργαστήριο φιλοξένησε εκπροσώπους από τις κύριες ομάδες στόχους του έργου, όπως στελέχη των διωκτικών αρχών, δικαστικούς λειτουργούς, μέλη της εβραϊκής κοινότητας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, διακεκριμένοι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στις δραστηριότητες έρευνας του έργου, εμπλουτίζοντας τα ευρήματα της επιτόπιας και θεωρητικής έρευνας. Η συνεισφορά των εμπειρογνωμόνων, μαζί με τα ευρήματα από τις ομάδες εστίασης και τις συνεντεύξεις, θα τροφοδοτήσουν τη δημιουργία γνωστικών και επιχειρησιακών εργαλείων που θα παρέχουν πολιτικές συστάσεις για την καταπολέμηση των εγκλημάτων με αντισημιτικά κίνητρα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ΕΕ.
Το έργο EXODUS χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της υπ’αριθ. 101144655 Συμφωνία Χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες (CERV) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται σε διάστημα δύο ετών, από τον Ιούνιο του 2024 έως τον Μάιο του 2026. Στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου, εξειδικευμένου για τη χώρα συστήματος, το οποίο ενισχύει την απόκριση στα ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης, υποστηρίζει τα θύματα και προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόγραμμα CERV στοχεύει στην προώθηση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η ανεκτικότητα, η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της υποστήριξης δράσεων που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και καταπολεμούν το μίσος και τις διακρίσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ