Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στην τελική ημερίδα του προγράμματος “REACH: Roma women’s Empowerment and fighting discrimination in ACcess to Health”

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με μεγάλη συμμετοχή, η τελική ημερίδα του προγράμματος “REACH: Roma women’s Empowerment and fighting discrimination in Access to Health” (https://romahealth.eu/) το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» 2014 – 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο έχει ως στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομά και την ισότιμη πρόσβαση ιδιαίτερα των γυναικών Ρομά στις υπηρεσίες υγείας, με έμφαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό το συντονισμό της εταιρείας συμβούλων CMT PROOPTIKI σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Σχολή Μαιευτικής Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, τον Δήμο Χαλανδρίου και τον Δήμο Λάρισας.

Την έναρξη εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών Ρομά και της προώθησης της υγείας στις Ρομά κοινότητες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 10% χαμηλότερο από το γενικό πληθυσμό, καθώς και στην εθνική στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και σε συνεργατικές δράσεις, όπως η προώθηση της εγγραφής ευπαθών και ευάλωτων ομάδων στην υπηρεσία του προσωπικού γιατρού. Ο κύριος  Σωτήρης Βούλγαρης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας στο Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξη του Δήμου προς το έργο REACH και τις δράσεις του και τόνισε στο χαιρετισμό του τη σημασία ενδυνάμωσης των Κέντρων Κοινότητας. Χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Χαλανδρίου, Κώστας Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία εστιασμού των προσπαθειών ένταξης στις ομάδες των Ρομά που ζουν στις πλέον αντίξοες συνθήκες ενώ επεσήμανε ότι προγράμματα όπως το REACH προσθέτουν ένα λιθαράκι σε τοπικό επίπεδο που μπορεί να λειτουργήσει ως πάτημα για την υιοθέτηση πιο πάγιων κατευθύνσεων.

Στην 1η Ενότητα  με θέμα την πρόσβαση στην υγεία, η Κατερίνα Χαροκόπου, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου​ έκανε την εναρκτήρια παρουσίαση με τίτλο "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Γυναίκες Ρομά και ο ρόλος της ΕΕΔΑ".

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.