Η ΕΕΔΑ στην 14η διάσκεψη του GANHRI στην Κοπεγχάγη με θέμα τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση

Οι επιστημονικές συνεργάτιδες της ΕΕΔΑ Κ.Χαροκόπου και Α.Χαλκιά

 H Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έλαβε μέρος στη 14η Διεθνή Διάσκεψη των Εθνικών Θεσμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα: “Torture and Other Ill-treatment: The Role of National Human Rights Institutions (NHRIs)” που οργανώθηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Εθνικών Θεσμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (GANHRI) και πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 στην Κοπεγχάγη.

 Την Εθνική Επιτροπή εκπροσώπησαν οι επιστημονικές συνεργάτιδες Δρ Κατερίνα Χαροκόπου και Δρ Αναστασία Χαλκιά, οι οποίες παρουσίασαν καλές πρακτικές από την εμπειρία της ΕΕΔΑ στο θέμα, με στόχο την προώθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας,  η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον v. 1782/1988, ενώ παράλληλα συμμετείχαν  ως εισηγήτριες σε 2 Συνεδρίες της Διάσκεψης.

 Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση στα γραφεία του Εθνικού Θεσμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δανίας (DIHR) με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνικών θεσμών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στο κλείσιμο της Διάσκεψης υιοθετήθηκε Δήλωση που θα αποτελέσει οδικό χάρτη για έναν κόσμο ελεύθερο από βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
 

 

 

 

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.