Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στο Συμπόσιο για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Δέουσα Επιμέλεια (CSDDD) και στο Workshop για τους Εθνικούς Θεσμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βιέννη

Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΕΔΑ) συμμετείχε στο Συμπόσιο για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Δέουσα Επιμέλεια (CSDDD) και στο Workshop για τους Εθνικούς Θεσμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) που διεξήχθησαν από τις 7 έως και τις 9 Απριλίου 2025, στην Βιέννη. Το Συμπόσιο διοργάνωσαν ΕΘΑΔ της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας από κοινού με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και το Workshop το Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Kατά τις εργασίες του Συνεδρίου δημιουργήθηκε ένας χώρος διαλόγου μεταξύ εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να κατανοηθεί η αλλαγή που μπορεί να επιφέρει η Oδηγία CSDDD στα επιμέρους εθνικά πλαίσια αλλά και οι επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών στο πλαίσιο της πρότασης Omnibus. Διεξήχθη μία εξαιρετική συζήτηση με 12 εθνικούς εμπειρογνώμονες από την οποία αναδείχθηκε η σύνθετη εικόνα, αλλά με ουσιώδεις διαπιστώσεις ότι η αποσαφήνιση της υποχρέωσης επιμέλειας στην οποία βασίζεται η αστική ευθύνη μέσω του άρθρου 29 παράγραφος 1 είναι πολύ χρήσιμη, όπως και η διατήρηση της υποχρεωτικής διάταξης περί υπερισχύουσας εφαρμογής σύμφωνα με την οποία ακόμα κι αν μια υπόθεση σχετίζεται με δίκαιο χώρας εκτός ΕΕ (π.χ. επειδή συνέβη σε τρίτη χώρα ή εμπλέκεται επιχείρηση από αλλού), τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι κανόνες που περιέχονται στο άρθρο περί αστικής ευθύνης εφαρμόζονται υποχρεωτικά προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα όπως προβλέπονται από την Οδηγία CSDDD.
Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων για την αστική ευθύνη, καθώς και τα πάνελ που εξέτασαν τον ρόλο των εποπτικών αρχών, των μηχανισμών παραπόνων των εταιρειών και το τι απαιτείται για τη στήριξη των δικαιούχων εκτός ΕΕ, ανέδειξαν κρίσιμες προκλήσεις αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Στο Workshop για τις ΕΘΑΔ από όλη την Ευρώπη δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους να ανταλλάξουν γνώσεις και καλές πρακτικές σχετικά για την προώθηση η της Οδηγίας για τη Δέουσα Επιμέλεια (CSDDD). Παράλληλα, παρουσιάστηκαν δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενισχύοντας την κοινή κατανόηση για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.
Την ΕΕΔΑ, στο Συμπόσιο και το Workshop,εκπροσώπησε η Ειδική Επιστήμων Δρ Αναστασία Χαλκιά.