Εισήγηση της ΕΕΔΑ σε φοιτητές και φοιτήτριες του αγγλόφωνου ΠΜΣ στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συμμετείχε στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκ μέρους της ΕΕΔΑ, η Δρ Αναστασία Χαλκιά, Ειδική Επιστήμων, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: “Human Rights in Corporate Sustainability:Εxamining the CSDDD & the Omnibus I Proposal”.
Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στη μετάβαση από τις εθελοντικές στις δεσμευτικές νομικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, αναλύοντας παράλληλα τον ρόλο των διεθνών οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ) και των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ), με έμφαση στη συμβολή της ΕΕΔΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία της ΕΕΔΑ με το Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πεδίο της προαγωγής της βιωσιμότητας και των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην Έκθεση Αναφοράς της ΕΕΔΑ με τίτλο: «Δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κρατική δέσμευση και εταιρική συμμόρφωση υπό την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1760», καθώς και στο διήμερο Συνέδριο που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή με αντικείμενο την εν λόγω Οδηγία και την εφαρμογή της στην Ελλάδα. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η παρέμβαση της ΕΕΔΑ στο 13ο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη για τον ρόλο των ΕΘΑΔ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπογραμμίστηκε η καίρια σημασία της έγκαιρης και σταθερής θεσμικής συνεργασίας της Πολιτείας με τους ανεξάρτητους εθνικούς θεσμούς, τόσο για την ουσιαστική εκπλήρωση των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων κρατών-μελών όσο και για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε, επίσης, στις θεμελιώδεις αλλαγές που εισάγει η πρόταση Omnibus. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η ανοικτή επιστολή που συνυπέγραψαν η ΕΕΔΑ και εννέα ακόμη ΕΘΑΔ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δανικού Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απευθυνόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της πρότασης Omnibus. Τέλος, τονίστηκε η συμμετοχή της ΕΕΔΑ στο Συμπόσιο για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σχετικά με την Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια (CSDDD), καθώς και στο Workshop για τους Εθνικούς Θεσμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, όπου συζητήθηκαν προκλήσεις και καλές πρακτικές.
Η παρουσίαση ενθάρρυνε τη διάδραση και τη συζήτηση με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες (εντός και εκτός ΕΕ), σχετικά με τη σημασία της δέουσας επιμέλειας ως εργαλείου πρόληψης παραβιάσεων και ενίσχυσης της λογοδοσίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο των ΕΘΑΔ σε αυτήν την αναδυόμενη και ταυτόχρονα μεταβατική συνθήκη του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και της εταιρικής βιώσιμης ανάπτυξης.